Με ΠΑΡΕΑ Χρωματίζουμε τη Ζωή

… για να σπάσουμε την μοναξιά & την καχυποψία.

 

Με Παρέα Χρωματίζουμε την Ζωή | Ζάκυνθος

Λίγα λόγια για την Παρέα μας

Μια παρέα φίλων που ζούμε στη Ζάκυνθο, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να έρθουνε και έρθουμε σε επαφή με τους συντοπίτες μας, ανεξάρτητα φύλου, χρώματος, ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης, ηλικίας και καταγωγής.

Η προσπάθεια μας έχει σκοπό να αποκατασταθεί η επικοινωνία και οι επαφές μας με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα του καθενός και καθεμιάς. Η προσπάθεια γίνεται κόντρα στην επικράτηση αξιών που προσπαθούν να μας επιβάλλει η κοινωνική πραγματικότητα. Δηλαδή απέναντι στον ατομικισμό βάζουμε τη συλλογικότητα, απέναντι στην καταστροφή της φύσης βάζουμε την προστασία της, απέναντι στο κέρδος βάζουμε τη συνεργασία, απέναντι στην ισοπέδωση κάθε ανθρώπινης αξίας στον ωφελιμιστικό πλουτισμό, της εκμετάλλευσης και της ιδιοτέλειας, βάζουμε το πολιτισμό, την ιστορία του τόπου, τη φιλία και την αλληλεγγύη.

Επιθυμούμε να αντιτάξουμε όχι λόγια του αέρα αλλά να σμιλέψουμε την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη, τη φιλία.

Επιθυμούμε η χειραψία και το κοίταγμα στα μάτια να γίνεται με ανθρώπινη ζεστασιά και όχι για δημόσιες σχέσεις.

Επιθυμούμε να αναδείξουμε όλα τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του τόπου που ζούμε, συνεχίζοντας όλες τις παραδόσεις της Ζακύνθου χωρίς να γινόμαστε τυπολάτρες.

Επιθυμούμε να γευτούμε και να υπερασπιστούμε τη θάλασσα, τα δάση, τους κάμπους, τα μνημεία, όλες τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.

Επιθυμούμε να έρθουμε σε επαφή γνώσης με κάθε είδους επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός διευρύνοντας το στις διαστάσεις της κοινωνικής πραγματικότητας.

Επιθυμούμε να ζήσουμε και θα ζήσουμε.

Επιθυμούμε τα όνειρα μας να πάρουν σάρκα και οστά. Στο χέρι μας είναι.

Ποιοι είμαστε

Η παρέα μας δημιουργήθηκε στη καρδιά της οικονομικής κρίσης με σκοπό να παραμερίσουμε τις προκαταλήψεις μας, τις ιδεοληψίες μας, τη στενότητα της σκέψης μας για το διπλανό μας και με εργαλεία τη φύση, τη πεζοπορία, το πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να μάθουμε, να γελάσουμε, να προβληματιστούμε, να πειραματιστούμε, να δημιουργήσουμε.

Ξεκινήσαμε ως μια μικρή παρέα Ζακυνθινών φίλων και έχουμε καταλήξει να είμαστε μια μεγάλη παρέα που κοντεύει να γίνει θεσμός στο νησί, κάνοντας πολιτιστικές διαδρομές, πεζοπορίες στη φύση, επισκέψεις σε μουσεία, εκδρομές, περιπάτους σε ιστορικά μέρη με επιστήμονες, ερευνητές, ανθρώπους του πνεύματος και πολλά άλλα. Σε ότι δημιουργήσαμε, για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι χωρίς καμία προϋπόθεση, δεν υπήρχε κανενός είδους χρηματικό ή άλλου είδους αντίτιμο. Στο πρώτο χρόνο παρουσίας μας περπατήσαμε στα ίδια χνάρια με κοινούς βηματισμούς πάνω από 3.500  άνθρωποι κάθε ηλικίας, καταγωγής, εθνικότητας και φύλου.

Θέλουμε να διευρύνουμε τη παρέα μας όχι για να φαινόμαστε πολλοί αλλά για να σμιλέψουμε την αλληλεγγύη, τη φιλία, τη συνεργασία, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, προσπαθώντας στο μέλλον να δημιουργήσουμε δομές αλληλεγγύης που να καλύπτουν τις ανάγκες και να απαντούν στα καθημερινά μας προβλήματα χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εμπορευματικοποίηση, χωρίς ιδιοτέλεια για οποιαδήποτε συναλλαγή ή ανταλλαγή, χωρίς αρχηγούς και σωτήρες, μακριά από κρατικούς και δημοτικούς φορείς, χωρίς διαχείριση χρημάτων και χωρίς οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση ή επιδότηση.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι παρόλο που πάμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής που θεοποιεί τον ατομικισμό και το προσωπικό συμφέρον, θα καταφέρουμε να μεγαλώσουμε τη παρέα, τις δράσεις της και να ριζώσουμε την αλληλεγγύη και το σεβασμό

Με Παρέα Χρωματίζουμε την Ζωή | Ζάκυνθος

Ιστορία της Παρέας

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2016, μια παρέα φίλων πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει, μέσω του διαδικτύου, ανθρώπους που διαμένουν μόνιμα ή εποχιακά στη Ζάκυνθο, να δημιουργήσουμε μια παρέα. Η ανακοίνωση αυτή έλεγε:

«ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ….
Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από οικονομική στενότητα και απομάκρυνσης φίλων και γνωστών με αποτέλεσμα τη μοναξιά και πολλές φορές τη κατάθλιψη.
Από την ανάγκη της εποχής ωθηθήκαμε μια παρέα φίλων να πάρουμε μια πρωτοβουλία η οποία ανάλογα με τη διάθεση, την όρεξη, την προσφορά και το μεράκι καθενός και καθεμίας θα ευοδωθεί ή όχι.
Θέλουμε μέσα από αυτή τη πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παρέα για μια εναλλακτική ποιότητα ζωής. Δεν μας ενδιαφέρει ούτε η ονομασία ούτε η μορφή του σχήματος. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Να υπάρξει μια συλλογικότητα χωρίς ιδεολογικές ταμπέλες που θα φέρει σε επαφή ανθρώπους χωρίς εμπορευματοποιημένες σχέσεις. Η εναλλακτική μας δράση θα έχει σκοπό να διασφαλίσει μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής, να μεγαλώσει τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ μας, να δημιουργήσει μια δομή ώστε να μη «χανόμαστε».
Για την υλοποίηση των παραπάνω θα μπορούσαμε να οργανώσουμε φυσιολατρικές δράσεις (εκδρομές, πεζοπορίες, κλπ), να διαδώσουμε και να καλλιεργήσουμε όλες τις μορφές τέχνης και πολιτισμού (συζητήσεις με καλλιτέχνες, εκθέσεις κλπ) και πολλά άλλα ανάλογα με την διάθεση μας.
Δεν θα έχουμε σκοπό να κάνουμε ακόμη ένα πολιτιστικό σύλλογο ή σωματείο που να κάνει εκδηλώσεις και να δημιουργεί τμήματα (χορωδία, χορευτικά κλπ). Υπάρχουν αρκετά τέτοια σωματεία και σύλλογοι που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες.
Εμείς θέλουμε να έρθουμε μεταξύ μας σε επαφή, άνθρωποι από όλες τις πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές με εξαίρεση τις ρατσιστικές και φασιστικές είτε απόψεις είτε συμπεριφορές.
Εμείς θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά με την συζήτηση, το περίπατο, την εκδρομή, τη κοινή φροντίδα για το πολιτισμό και τον άνθρωπο.
Εμείς θέλουμε η παρέα μας να μην έχει προέδρους και τίτλους (που πολλές φορές υποκύπτουν στο μεγαλο-ιδεατισμό «καβαλώντας το καλάμι») καθώς και ανθρώπους που θα θελήσουν για ατομικό ή άλλο λόγο να μας «καπελώσουν» αλλά ανθρώπους εκ περιτροπής που θα αναλαμβάνουν την ευθύνη της οργάνωσης.
Εμείς θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στη ζωή μας με ανιδιοτελείς σχέσεις (χωρίς οικονομικές και εν γένει κάθε είδους επιβαρύνσεις), με ποιότητα στον όσο ελεύθερο χρόνο διαθέτουμε, με σεβασμό στο περιβάλλον και στο πολιτισμό, στο κάθε άνθρωπο, στο κάθε έμβιο ζώο.»

Ξεκινήσαμε λοιπόν κάθε Κυριακή να βρισκόμαστε κάνοντας πεζοπορίες ή πολιτιστικούς περιπάτους ή οικολογικές βόλτες ή και όλα μαζί, περιδιαβαίνοντας τα όμορφα μέρη του νησιού μας έχοντας μαζί μας ανθρώπους της παράδοσης, ερευνητές, επιστήμονες, ανθρώπους του πνεύματος να μας ξεναγούν, να μας μαθαίνουν, να μας οδηγούν σε νέους δρόμους, να μας δείχνουν νέα ευρήματα. Σε όλες τις εκδηλώσεις μας είχαμε τις τοπικές κοινωνίες των χωριών να μας συμπαραστέκεται με τις υποδείξεις τους, τις παρατηρήσεις τους, το φιλόξενο κέρασμα τους, την αγάπη τους.

Περάσαμε καταπληκτικά γιατί αυτό το στοιχείο που θέλαμε να αναδείξουμε (και το αναδείξαμε) είναι ότι οι Ζακυνθινοί είναι φιλόξενοι, καλόκαρδοι, γεμάτοι με ευγενικά συναισθήματα για το διαφορετικό.

Ακόμη η παρέα μας διοργάνωσε και δύο εκδρομές αυτό το χρόνο εκτός Ζακύνθου, στις οποίες περάσαμε φανταστικά κυριαρχώντας η φιλία, το γέλιο και ο σεβασμός.

Θα συνεχίσουμε έχοντας παρακαταθήκη τις ωραίες στιγμές που ζήσαμε και έχοντας στο μυαλό και στη ψυχή μας ότι τα καλύτερα έρχονται!!!

Newsletter