Πεζοπορική Διήμερη Εκδρομή 13 & 14 Μαϊου στην Αχαϊα. Συμμετέχουμε στην 37η Πανελλήνια Συνάντηση Πεζοπόρων διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού.
1. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο AKTYPIS TRAVEL για 50 άτομα (σύνολο ένα τουριστικό λεωφορείο). Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο λεωφορείο γιατί αφενός δεν υπάρχουν κλίνες σε ξενοδοχεία αφετέρου δεν επιθυμούμε να «σπάσει» η παρέα στα δύο.
2. Όποιος/α επιθυμεί να συμμετέχει στην εκδρομή, θα πρέπει να καταβάλλει το κόστος της εκδρομής από 3 μέχρι 10 Απριλίου γιατί έχουμε συμφωνία να προκαταβάλουμε τα ποσά.
3. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα κρατήσεων θέσεων χωρίς την καταβολή του κόστους της εκδρομής
4. Τα χρήματα θα καταβάλλονται στην κ. Μαργαρίτη Αγγελική (στο 2ο όροφο των γραφείων της Περιφέρειας -πρώην νομαρχίας) και αν απουσιάζει στην κ. Καμπίτση Τασία (στο 1ο όροφο των γραφείων της Περιφέρειας -πρώην νομαρχίας). Μόνο πρωινές ώρες και θα υπάρξει απόλυτη προτεραιότητα.
5. Όποιος/α καταβάλλει το κόστος της εκδρομής δεν θα μπορεί να πάρει ως επιστροφή τα χρήματα του (επειδή θα τα έχουμε στείλει) εκτός αν υπάρχει άλλος φίλος ή φίλη που επιθυμεί να τον αντικαταστήσει.
6. Όποιος θέλει να συμμετέχει, να διαβάσει αναλυτικά τις οδηγίες και το παρακάτω πρόγραμμα της εκδρομής. Επίσης μπορεί για οτιδήποτε ερώτηση ή απορία, να στείλει μήνυμα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΙΟΥ
04.45 : Συγκεντρωνόμαστε στη πλατεία Σολωμού για την αναχώρηση μας. Όποιοι θέλουν μπορούν να περιμένουν στις 05:00 στην αποβάθρα του λιμανιού.
05:30 : Αναχώρηση με πλοίο της γραμμής για το λιμάνι της Κυλλήνης
07:00 : Αναχώρηση από τη Κυλλήνη με προορισμό την περιοχή του ν. Αχαΐας.
08:30 : Στάση για καφέ στο Αίγιο σε καφετέρια παρακείμενη της εθνικής οδού (η απόσταση μεταξύ Κυλλήνης και Αιγίου είναι 115 χλμ)
09:00 : Αναχώρηση με προορισμό τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου (η απόσταση μεταξύ Αιγίου και της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου είναι 40 χλμ)
10.00 : Άφιξη στη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.
ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Η Μονή είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου (απ’ όπου και το όνομα της) της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, σε υψόμετρο 899 μέτρων. Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κύριος ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π. ενώ στο νάρθηκα οι τοιχογραφίες ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η Μονή, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα, κτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο. Η Μονή καταστράφηκε τουλάχιστον τέσσερεις φορές από πυρκαγιές, το 840, το 1400, το 1640 και το 1934. Πάντοτε όμως η Αγία Εικόνα σωζόταν με τρόπο θαυμαστό. Ο Αυτοκράτορας Ανδρόνικος ο Γέρων ξανάχτισε το μοναστήρι το 1285 μετά από πυρκαγιά.
Το Μουσείο της Μονής εκτός από τα σημαντικά κειμήλια της Ελληνικής επανάστασης, διαθέτει ένα σπάνιο λάβαρο με τις μορφές τριών βυζαντινών αυτοκρατόρων, σιγγίλια, χειρόγραφα με εξαίρετες μικρογραφίες, πολύτιμους χρυσούς σταυρούς με Τίμιο Ξύλο, χαλκογραφίες, προσωπογραφίες, Ευαγγέλια σε περγαμηνές, το ωμοφόριο του Χρύσανθου Νοταρά, χρυσοκέντητους Επιτάφιους, αντιμήνσια, βυζαντινές εικόνες μεγάλης αξίας κ.α. Μεγάλης αξίας είναι και η βιβλιοθήκη της με περισσότερους από 3.000 τόμους βιβλίων και πλήθος παλαιοτύπων. Εξέχουσα θέση μεταξύ των ιερών κειμηλίων της Μονής κατέχει η Θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Επίσης σε ειδικό παρεκκλήσιο φυλάσσονται, λειψανοθήκες με οστά πολλών Αγίων και οι κάρες των ιδρυτών της Μονής.
11:00 : Αναχώρηση από τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου για τη μονή Αγίας Λαύρας (η απόσταση μεταξύ της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και της μονής της Αγίας Λαύρας είναι 16 χλμ)
11:30 : Άφιξη στη μονή της Αγίας Λαύρας
ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ
Βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Καλαβρύτων επάνω σε λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά και σε υψόμετρο 933 μέτρων. Η Μονή Ιδρύθηκε από έναν συνασκητή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, το μοναχό Ευγένιο, το 961 μ.Χ. Το 1826 ο Ιμπραήμ πυρπόλησε το μοναστήρι αλλά οι μοναχοί είχαν προλάβει να το εγκαταλείψουν και να πάρουν μαζί τους τα περισσότερα κειμήλια. Ανοικοδομήθηκε στα 1828, με την ίδρυση του νέου Καθολικού (του τρίτου κατά σειρά) στον τύπο της βασιλικής με τρούλο, ερειπώθηκε από το σεισμό της 24ης Ιουλίου 1844 και χτίστηκε πάλι το 1850. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1943 πυρπολήθηκε ή Μονή και εκτελέστηκαν από τους Ναζί όσοι μοναχοί δεν είχαν εγκαταλείψει το μοναστήρι. Τέλος, το 1950 αναστηλώθηκε στη σημερινή της μορφή. Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821 (το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης του Ναού), η πρώτη, δηλαδή, σημαία του ελληνικού έθνους που βρίσκετε σε περίοπτη θέση μαζί με τα όπλα των αγωνιστών του 1821. Επιπλέον, ο επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την «Κοκόνα του Ρολογά», πολύτιμα Ευαγγέλια όπως το δωρηθέν από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί Άγια ποτήρια κ.λπ. Επίσης, ξεχωρίζει η κάρα του «Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού», πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Μαρτίου, και είναι δωρεά του Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου το 1398. Υπάρχουν επίσης, η κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων, κλπ. Εκτός από τα σημαντικά ιερά κειμήλια και λείψανα που υπάρχουν στην Ιερά Μονή, σημαντικός θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της, το αρχαιότερο από τα οποία χρονολογείται το 1502. Στη συγκρότηση της βιβλιοθήκης συνέβαλαν σημαντικά ο Κύριλλος Λαυριώτης το 1796 και ο Καλαβρυτινός δάσκαλος και μοναχός Γρηγόριος Ιωαννίδης το 1929…
12:30 : Αναχώρηση από τη μονή της Αγίας Λαύρας για τα Καλάβρυτα (η απόσταση μεταξύ της μονής της Αγίας Λαύρας και των Καλαβρύτων είναι 4 χλμ)
12:45 : Άφιξη στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια
13:00 : Αναχώρηση από το ξενοδοχείο για το σπήλαιο των λιμνών (η απόσταση των Καλαβρύτων και του σπηλαίου των λιμνών είναι 18 χλμ)
14:00 : Άφιξη στο σπήλαιο των λιμνών.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΙΜΝΩΝ
Το σπήλαιο των λιμνών εντυπωσιάζει τον επισκέπτη ακόμη και με το όνομα του. Λίμνες στο εσωτερικό του σπηλαίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο ούτε παγκόσμια, ούτε για τον Ελλαδικό χώρο, όπου αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς το “Σπήλαιο των Λιμνών” έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.Είναι παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μέτρα. Τον χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του σπηλαίου ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι και 4μ. Το υπόλοιπο σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε 13 γραφικές λίμνες. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ’ ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος σα\αυτού προκαλούν δέος, έκσταση, θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες.
15:00 : Αναχώρηση από το σπήλαιο των λιμνών για φαγητό στο χωριό Πλανητέρο (η απόσταση του σπηλαίου των λιμνών και του χωριού Πλανητέρο είναι 8 χλμ).
15:15 : Άφιξη στο γραφικό χωριό Πλανητέρο.
ΠΛΑΝΗΤΕΡΟ
Χαρακτηριστικό του χωριού είναι το πλατανόδασος και τα άφθονα νερά που το διατρέχουν. Το νερό ήταν κινητήριος δύναμη για τους νερόμυλους και τις νεροτριβές της περιοχής, που πλέον έχουν καταστραφεί. Υπάρχει όμως ένας νερόμυλος ο οποίος έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο και με ακριβώς τον ίδιο παλιό μηχανισμό. Ο νερόμυλος ανήκει στην Ενωση Μύλων – Νεροτριβών και Ιχθυοτροφείων του Πλανητέρου και μερίδιο σε αυτόν έχουν όλοι όσοι έχουν γεννηθεί στο Πλανητέρο, καθώς και οι απόγονοί τους. Κάθε τέσσερα χρόνια, ο μύλος δημοπρατείται και ορίζεται νέος μυλωνάς, που φροντίζει για τη λειτουργία και τη συντήρησή του. Ο νερόμυλοι στο Πλανητέρο (όπως και ο αναστηλωμένος) κατασκευάστηκαν το 1860, μετά από συνεννόηση των κατοίκων, οι οποίοι διευθέτησαν με τέτοιο τρόπο την υδροδότηση των κτημάτων τους, ώστε το νερό να καταλήγει σε συγκεκριμένα αυλάκια που το οδηγούσαν στους μύλους. Στην περιοχή υπήρχαν τέσσερις νερόμυλοι, 4 νεροτριβές και ψυγεία!
17:00 : Αναχώρηση από το γραφικό χωριό Πλανητέρο για τα Καλάβρυτα (η απόσταση του χωριού Πλανητέρο και των Καλαβρύτων είναι 26 χλμ).
17:30 : Άφιξη στα Καλάβρυτα και στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος.
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΙΟΥ
09:15 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο
09:30 Επίσκεψη στο Δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
Ένα από τα πλέον ιστορικά Μνημεία της πόλης είναι το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ο ιστορικός και μαρτυρικός τούτος χώρος συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943, της Μαύρης Δευτέρας των Καλαβρύτων που συγκίνησε και θα συγκλονίζει όλη την ανθρωπότητα. Σ΄ αυτό το συμβολικό κτίριο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας: υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικό χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους. Εδώ, το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης, είναι το «σπίτι των ηρώων», των αδικοχαμένων προσώπων. Εδώ, σ΄ αυτήν τη νέα κιβωτό της ιστορίας αυτού του τόπου, στο Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στεγάζεται η μνήμη τους και τρέφει τις δικές μας πύρινες μνήμες. Εδώ, η ιστορία είναι παρούσα και γονιμοποιεί το παρόν, η μαρτυρία είναι βοώσα και προσφέρει παροτρύνσεις, η αξιοπρέπεια και η ελευθερία εμπνέουν και διδάσκουν: αντίσταση και διαμαρτυρία ενάντια στο έγκλημα, στη βία και το φασισμό.
10:30 : Αναχώρηση από το Δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με προορισμό την Ζαχλωρού (η απόσταση των Καλαβρύτων και του χωριού Ζαχλωρού είναι 11 χλμ).
10:45 : Άφιξη στο χωριό Ζαχλωρού.
11:00 : Έναρξη πεζοπορίας 10 χλμ κατάβαση Βουραικού ποταμού από Ζαχλωρού μέχρι Διακοφτό.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
Θα ξεκινήσουμε ακολουθώντας τις γραμμές του τρένου στην 37η Πανελλήνια συνάντηση πεζοπορίας. Οι ομάδες και οι παρέες που ξεκινούν ανά διαστήματα είναι πολλές και πάντα θα είμαστε με παρέα. Δεν χρειάζεται να είστε σε κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, αρκεί η διάθεση για περπάτημα. Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για να συμμετάσχετε, η διαδρομή είναι απλή και μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι, να τονιστεί όμως ότι είναι πεζοπορία σχεδόν 3 ωρών (μαζί με τις στάσεις) από Ζαχλωρού μέχρι τα Νιάματα. Κατά μήκος του φαραγγιού θα υπάρχουν εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης οι οποίοι θα φροντίζουν για την ομαλή διεξαγωγή και θα είναι εκεί για οτιδήποτε χρειαστούμε.
(Οδηγίες): Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα, αν έχετε ορειβατικά είναι ιδανικά ώστε να δένουν τον αστράγαλο για αποφυγή ατυχημάτων. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες καλό θα είναι να έχετε μαζί σας καπέλο, αντηλιακό ή αδιάβροχο. Μην φορτωθείτε με περιττά πράγματα. Πάρτε μαζί σας μόνο ένα μπουκάλι νερό ή ένα ισοτονικό αν το προτιμάτε και κάτι ελαφρύ για γεύμα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαβρύτων έχει φροντίσει ώστε να βρούμε τα απαραίτητα για να ξεκουραστούμε και να πάρουμε δύναμη για να συνεχίσουμε.
14:00 : Άφιξη στο Διακοφτό και φαγητό σε εστιατόριο
16:00 : Αναχώρηση από το Διακοφτό για το παραδοσιακό χωριό Μελίσσια (η απόσταση του Διακοφτού και του χωριού Μελίσσια είναι 24 χλμ).
16:45 : Άφιξη στο χωριό Μελίσσια για καφέ.
ΜΕΛΙΣΣΙΑ
Τα Μελίσσια ήταν Μετόχι της Ιεράς Μονής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που παραχωρήθηκε ως προίκα στην Μονή από τους Παλαιολόγους ηγεμόνες περί το έτος 1440, ως αναφέρει η παράδοση, ότε αναδιοργανώθηκε ή και ιδρύθηκε η Μονή. Ζούσαν στο μετόχι ελάχιστα άτομα στη αρχή υπό την επίβλεψη επιστατών και μοναχών που καλλιεργούσαν τα χτήματα (σταφιδαμπέλους και λιοστάσια) της Μονής, ενώ ασχολούνταν και με την κτηνοτροφία καθώς επίσης και με την μελισσοκομία, κυρίως οι μοναχοί απ΄ όπου και το χωριό πήρε το όνομά του (βέβαια σήμερα δεν δεν υπάρχουν καν Μελίσσια) και έμεναν στα σπίτια που η μονή τους είχε παραχωρήσει. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Αίγιο αρχίζει η περιοχή ειδικής προστασίας Μπάρμπα και Κλωκού που διασχίζεται απ τὸ φαράγγι του Σελινούντα. Η συνεχής παρουσία σπάνιων πουλιών και η ποικιλία και ιδιαιτερότητα της χλωρίδας καθιστούν αυτόν τον οικότοπο μοναδική εμπειρία. Στην περιοχή της σκήτης του Οσίου Λεοντίου και της Μονής Ταξιαρχών εμφανίζεται -η τελευταία ίσως- αποικία του Γύπα στο Μοριά. Χρυσαετοί, φιδαετοί, κραυγαετοί, βραχοκιρκινέζια… κάνουν την εμφάνισή τους ανάμεσα στα 139 είδη που έχουν παρατηρηθεί. Δάση Κεφαλληνιακής Ελάτης, Χαλεπίου Πεύκης και αείφυλλα πλατύφυλλα με ποικιλία ειδών, συμπληρώνουν ένα φυσικό διάκοσμο άπειρου κάλλους.
18:00 : Αναχώρηση από το χωριό Μελίσσια για λιμάνι Κυλλήνης (η απόσταση του χωριού Μελίσσια και της Κυλλήνης είναι 126 χλμ).
20:30 : Άφιξη στο λιμάνι της Κυλλήνης
21:00 : Αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι της Κυλλήνης για τη Ζάκυνθο.
22:30 : Άφιξη στη Ζάκυνθο.