H πεζοπορία που θα πραγματοποιήσει ο πεζοπορικός σύλλογος Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή την προσεχή Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 θα είναι στις τοπικές κοινότητες της Αναφωνήτριας και των Μαριών. Θα πεζοπορήσουμε σε δασικούς δρόμους που ενώνουν τα δύο γραφικά και παραδοσιακά χωριά της Ζακύνθου, της Αναφωνήτριας και των Μαριών. Η συνάντησή μας θα γίνει στις 11 π.μ στο προαύλιο χώρο του εστιατορίου GALAXY (Γαλαξίας) στην Αναφωνήτρια.
(οι συντεταγμένες για gps είναι 37.84494905973788, 20.654673583990657).
Ο κυκλικός μας περίπατος θα ξεκινήσει από το κέντρο του χωριού της Αναφωνήτριας. Η Αναφωνήτρια είναι ημιορεινό χωριό της Ζακύνθου σε υψόμετρο 340 μέτρων, το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού. Το χωριό πήρε το όνομά του από τη Μονή της Παναγίας της Αναφωνήτριας όπου μόναζε τον 16ο αι. ο Πολιούχος Άγιος του νησιού ο Άγιος Διονύσιος. Το κοινοβιακό μοναστήρι της Παναγίας Αναφωνήτριας χτίστηκε σε άγνωστη έως τώρα χρονολογία από ηγεμονίδα ορθόδοξη, σύζυγο του δυνάστη Λεονάρδου Γ Τόκκου, που έγινε μοναχή με το όνομα Μερόπη. Πρώτος ηγούμενος του μοναστηριού της Παναγίας της Αναφωνήτριας ήταν ο Ματθαίος, Ιερομόναχος ο Παλαιολόγος, αδελφός του αρχηγού των «στρατιωτών» Θεόδωρου και πιθανότατα συγγενείς της αυτοκρατορικής οικογένειας του Βυζαντίου. Όπως είναι γνωστό, το μοναστήρι της Παναγίας Αναφωνήτριας είχε περιέλθει στην κυριότητα της Βενετίας, η οποία και το παραχωρούσε σε εξέχοντα πρόσωπα ιερωμένων και μη. Οι εκάστοτε ηγούμενοι, αρχιεπίσκοποι και άνδρες ικανής παιδείας, είχαν την υποχρέωση από τα έσοδα του μοναστηριού, να λειτουργούν στην εκκλησία της Παναγίας και να φροντίζουν για όλες τις επισκευές των κτιρίων. Το παλιό όνομα του χωριού, μέχρι το 1915, ήταν Πλεμονάρι και ως κοινότητα Πλεμοναρίου συστάθηκε για πρώτη φορά το 1912.
Θα συνεχίσουμε το περίπατο μας μέσα σε πράσινους ανηφορικούς δασικούς δρόμους ανάμεσα από κουμαριές, σκίνα και θρούμπι. Μετά από 5 περίπου χιλιόμετρα θα φτάσουμε στα όρια του χωριού των Μαριών. «Της αγίας μαρίας» ή «μαρίαιες» όπως ακριβώς αναφέρεται σε τοπικά συμβόλαια του 16ου αιώνα το χωριό Μαριές. Όπως είναι γνωστό, η ονομασία του χωριού αυτού προήλθε από τον πληθυντικό του κυρίου ονόματος Μαρία. «Χωριόν της Αγίας Μαρίας» αναγράφεται σε τοπικό συμβόλαιο του 1520, που είδε και μνημονεύει ο Ζώης στη δεύτερη έκδοση του «Λεξικού Ζακύνθου» σ. 393. Είναι προφανές ότι το 1520 υπήρξε στην περιοχή εκείνη εκκλησία της Αγίας Μαρίας. Η παράδοση ότι Μαρία η Μαγδαληνή τους χρόνους του Τιβερίου, πηγαίνοντας στην Ρώμη, ήλθε στην νήσον Ζάκυνθον, και αυτή πρώτη κήρυξε τον χριστιανισμόν. Γι’ αυτό συνοικία κατά μετωνυμίαν της αγίας Μαρίας ονομάσθηκε Μαρίαι στην οποία διατηρείται ομώνυμος ναός.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 10 χιλιόμετρα και η πεζοπορία είναι πάνω σε δασικό δρόμο ενώ έχει σε αρκετά σημεία της διαδρομής βατές ανηφόρες και κατηφόρες.
.
.
(στο τέλος της πεζοπορίας, όποιος θέλει, θα φάμε σε τοπικό εστιατόριο, αναλυτικά πιο κάτω)
.
ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
Το φαγητό περιλαμβάνει : Ανά 4 άτομα -μια ανάμεικτη σαλάτα, μια χωριάτικη σαλάτα, ένα τζατζίκι, ένα σαγανάκι, Ατομική μερίδα : επιλογή μεταξύ των χοιρινή μπριζόλα, κοτόπουλο φιλέτο, μοσχάρι κοκκινιστό, κουνέλι (σερβίρονται με πατάτες τηγανητές και ρύζι ), κρασί, νερό και ψωμί. Τιμή 20 € ανά άτομο.
Θα επακολουθήσει γλέντι με τραγούδι και χορό ….ανάλογο των διαθέσεων των πεζοπόρων.
.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
• Όσοι πεζοπόροι θέλουν να έρθουν και δεν έχουν μέσο να επικοινωνήσουν στο messenger στέλνοντας μήνυμα στο Βαγγέλης Βανταράκης μέχρι το Σάββατο το πρωί για να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
• Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πεζοπορίες : Πεζοπορικό παπούτσι (ειδική μπότα πεζοπορική, που κρατά τον αστράγαλο, αλλά και με ανάγλυφο πέλμα- προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλα τα αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό (ποσότητα ανάλογη της απόστασης και των καιρικών συνθηκών, ατομικό φαρμακείο (αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει).
ΥΓ : 1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε (τονίζουμε ότι είναι προαιρετικό), μπορείτε να γίνετε μέλη του πεζοπορικού συλλόγου «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» (η οικονομική συνεισφορά είναι 10,00 ευρώ η εγγραφή και 10,00 ευρώ η ετήσια συνδρομή) και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.